Jakie noże wybrać do tortu?

Nóż do krojenia tortu

Jakie noże wybrać do tortu?

Polacy pokochali robienie ciast. Chociaż niektóre przepisy wydają się bajecznie proste i nie wymagają nakładów czasu, to jednak koniecznie trzeba mieć do nich odpowiednie akcesoria. Ważna jest odpowiednia blacha, ale nie można zapominać o odpowiednim do ciast nożu.

Jaki powinien być idealny nóż to tortu?

Wbrew pozorom nóż do tortu nie ogranicza się tylko do samego krojenia pokrytego puszystym kremem biszkoptu. Wcześniej dobrze jest z jego pomocą pokroić biszkopt czy rozsmarować masę. Rozwiązaniem idealnym jest posiadanie kilku noży do różnych zadań. Do przygotowania i pokrojenia biszkoptu wskazane są więc noże długie, ząbkowane, które poradzą sobie nawet z biszkoptami o dużej średnicy. Do krojenia ciasta z kolei niezbędny jest już nóż z ostrym końcem, ale dość szeroką klingą. Taki może wtedy służyć nie tylko do krojenia, ale i do nakładania ciasta na talerzyki. Nic też nie stoi na przeszkodzie, by swój tortowy zestaw uzupełnić o specjalną łopatkę do ciast z wygodnym uchwytem.

Materiał też się liczy

Podobnie jak przy wybieraniu sztućców, również przy zakupie noży warto zachować czujność. Wbrew pozorom te najładniejsze noże do tortu wcale nie są najlepsze. W pierwszej kolejności sprawdzić należy, z jakiego materiału został wykonany nóż. Najbardziej praktyczne, a jednocześnie estetyczne są noże ze stali nierdzewnej próby 18/10, stosowanej również do wyrobu popularnych zestawów sztućców. Informacja o rodzaju zastosowanego stopu jest widoczna zazwyczaj na ostrzu noża.

Koniecznie przyjrzeć się też trzeba samej klindze. Powinna być nie tylko odpowiednio szeroka, ale i długa, by móc wygodnie wyciąć nią kawałki, nie brudząc trzonku noża. Wreszcie dobrze jest też zwrócić uwagę na samą rączkę. Ta idealna powinna dobrze układać się w dłoni. Zanim więc kupi się nóż do tortu, dobrze jest nie tylko obejrzeć, ale również wziąć do ręki nóż i sprawdzić, czy będzie tym odpowiednim.

Czy detale są ważne?

W przypadku noży do tortów, zwłaszcza tych, które mają trafić na stół przy szczególnych okazjach, koniecznie też trzeba zwrócić uwagę na detale. Nóż do tortu powinien być elegancki, przyciągać wzrok, ale i jednocześnie dobrze sprawdzać się w swojej roli. Dobrą propozycją są zawsze solidne noże z pięknie zdobioną rączką. Można też zainteresować się nożami z grawerunkiem. Nowością i hitem na stołach są też noże z klingą o nietypowym kształcie. Wielu zwolenników zyskały noże z falowaną klingą – fantazyjne, ale jednak nie utrudniające krojenia ciasta.

Jak dbać o noże kuchenne?

O noże do ciasta należy dbać tak samo dobrze jak o noże stołowe, jeśli nie bardziej. W końcu nóż do tortu to nieodłączny bohater całej ceremonii towarzyszącej urodzinom przyjęciom czy innym ważnym uroczystościom i przez tych kilka chwil krojenia, skupia na sobie wzrok wszystkich biesiadników. Właśnie dlatego powinien być zawsze lśniący i bez skazy.

Nóż do tortu dobrze jest czyścić z wykorzystaniem miękkiej szmatki, w ciepłej wodzie, czasami, żeby usunąć zaciemnienia, warto zaserwować mu dodatkową kąpiel w mieszance sody z octem.

Szeroki wybór noży do krojenia tortu znajdziesz wchodząc na http://www.sztucce.hefra.pl/pl/c/Noz-do-tortu/732

 

homelighting