Jakie noże wybrać do tortu?

Nóż do krojenia tortu

Jakie noże wybrać do tortu?

Polacy pokochali robienie ciast. Chociaż niektóre przepisy wydają się bajecznie proste i nie wymagają nakładów czasu, to jednak koniecznie trzeba mieć do nich odpowiednie akcesoria. Ważna jest odpowiednia blacha, ale nie można zapominać o odpowiednim do ciast nożu.

Jaki powinien być idealny nóż to tortu?

Wbrew pozorom nóż do tortu nie ogranicza się tylko do samego krojenia pokrytego puszystym kremem biszkoptu. Wcześniej dobrze jest z jego pomocą pokroić biszkopt czy rozsmarować masę. Rozwiązaniem idealnym jest posiadanie kilku noży do różnych zadań. Do przygotowania i pokrojenia biszkoptu wskazane są więc noże długie, ząbkowane, które poradzą sobie nawet z biszkoptami o dużej średnicy. Do krojenia ciasta z kolei niezbędny jest już nóż z ostrym końcem, ale dość szeroką klingą. Taki może wtedy służyć nie tylko do krojenia, ale i do nakładania ciasta na talerzyki. Nic też nie stoi na przeszkodzie, by swój tortowy zestaw uzupełnić o specjalną łopatkę do ciast z wygodnym uchwytem.

Materiał też się liczy

Podobnie jak przy wybieraniu sztućców, również przy zakupie noży warto zachować czujność. Wbrew pozorom te najładniejsze noże do tortu wcale nie są najlepsze. W pierwszej kolejności sprawdzić należy, z jakiego materiału został wykonany nóż. Najbardziej praktyczne, a jednocześnie estetyczne są noże ze stali nierdzewnej próby 18/10, stosowanej również do wyrobu popularnych zestawów sztućców. Informacja o rodzaju zastosowanego stopu jest widoczna zazwyczaj na ostrzu noża.

Czytaj także  Jak ominąć kolejki podczas świątecznych zakupów? Oto nasze pomysły

Koniecznie przyjrzeć się też trzeba samej klindze. Powinna być nie tylko odpowiednio szeroka, ale i długa, by móc wygodnie wyciąć nią kawałki, nie brudząc trzonku noża. Wreszcie dobrze jest też zwrócić uwagę na samą rączkę. Ta idealna powinna dobrze układać się w dłoni. Zanim więc kupi się nóż do tortu, dobrze jest nie tylko obejrzeć, ale również wziąć do ręki nóż i sprawdzić, czy będzie tym odpowiednim.

Czy detale są ważne?

W przypadku noży do tortów, zwłaszcza tych, które mają trafić na stół przy szczególnych okazjach, koniecznie też trzeba zwrócić uwagę na detale. Nóż do tortu powinien być elegancki, przyciągać wzrok, ale i jednocześnie dobrze sprawdzać się w swojej roli. Dobrą propozycją są zawsze solidne noże z pięknie zdobioną rączką. Można też zainteresować się nożami z grawerunkiem. Nowością i hitem na stołach są też noże z klingą o nietypowym kształcie. Wielu zwolenników zyskały noże z falowaną klingą – fantazyjne, ale jednak nie utrudniające krojenia ciasta.

Jak dbać o noże kuchenne?

O noże do ciasta należy dbać tak samo dobrze jak o noże stołowe, jeśli nie bardziej. W końcu nóż do tortu to nieodłączny bohater całej ceremonii towarzyszącej urodzinom przyjęciom czy innym ważnym uroczystościom i przez tych kilka chwil krojenia, skupia na sobie wzrok wszystkich biesiadników. Właśnie dlatego powinien być zawsze lśniący i bez skazy.

Czytaj także  Eleganckie sztućce – cena czy forma?

Nóż do tortu dobrze jest czyścić z wykorzystaniem miękkiej szmatki, w ciepłej wodzie, czasami, żeby usunąć zaciemnienia, warto zaserwować mu dodatkową kąpiel w mieszance sody z octem.

Szeroki wybór noży do krojenia tortu znajdziesz wchodząc na http://www.sztucce.hefra.pl/pl/c/Noz-do-tortu/732

 

homelighting